Auton vapaapäivä lauantaina 22.9. innostaa kokeilemaan uusia tapoja liikkua

Julkaistu 20.09.2018.

Tämän vuoden Euroopan Liikkujan viikon teemana ovat erilaiset kulkumuodot eri matkoilla. Yhteiseurooppalainen viikko haastaa pohtimaan omia matkatottumuksia, erilaisia tapoja liikkua ja mahdollisuuksia yhdistellä eri kulkumuotoja. Viikolla vietetään jo perinteeksi muodostunutta Auton vapaapäivää 22. syyskuuta.

Pyöräily, kävely, joukkoliikenne, kimppakyydit ja monet muut kestävän liikkumisen muodot tarjoavat monenlaisia vaihtoehtoja matka-ajan viettämiseen. Arjen matkat voivat olla terveellistä kuntoilua, omaa aikaa lukea kirjoja, mahdollisuus keskustella päivän kuulumisista perheenjäsenten kanssa tai jotain muuta mielekästä tekemistä.

− Nyt kannattaa antaa autolle vapaata, kokeilla rohkeasti eri kulkumuotoja ja nauttia matkojen tekemisestä, kehottaa asiantuntija Helena Suomela valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy:sta.

3 syytä antaa autolle vapaapäivä

1. Lisää askelia päivään

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa* vertailtiin yksityisauton ja joukkoliikenteen käyttäjien kalorinkulutusta. Tutkimuksessa selvisi, että joukkoliikenteen käyttäjät polttivat noin 124 kilokaloria enemmän päivässä kuin yksityisauton käyttäjät. Ero johtui siitä, että joukkoliikenteen käyttäjät kävelivät päivittäin hieman enemmän. Autolle kannattaa siis antaa vapaapäivä jo mahdollisten terveyshyötyjen takia.

*Lähde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2978174/

2. Joukkoliikenne on muutamissa kaupungeissa edullista tai ilmaista Auton vapaapäivänä

Autolle kannattaa antaa vapaapäivä myös lompakon takia. Joukkoliikenne on monessa tilanteessa taloudellisempi vaihtoehto kuin yksityisauto. Tämä asia korostuu Auton vapaapäivänä. Esimerkiksi Hyvinkäällä, Riihimäellä ja Kajaanissa paikallisliikenne on ilmaista Auton vapaapäivänä. Muutamissa muissakin kaupungeissa ja kunnissa on Auton vapaapäivänä alennuksia joukkoliikenteessä. Alennuksista voit lukea lisää tästä.

3. Auton vapaapäivä on hyväksi ympäristölle

Suomessa liikenteen päästöistä noin 90 % aiheutuu tieliikenteestä. Automatkojen korvaaminen esimerkiksi kävelyllä, pyöräilyllä tai joukkoliikenteellä vähentää päästöjä.

Ole osa kansainvälistä ilmiötä

Auton vapaapäivä ei ole vain suomalaisten juttu. Maailmanlaajuisesti tapahtumaa vietti vuonna 2017 yhteensä 1 352 kaupunkia ja kuntaa ympäri maailmaa. – Viime vuoden luku oli aivan huikea saavutus. Saavutuksesta tekee erityisen hienon se, että viettäjiä oli Euroopan lisäksi myös muilla mantereilla, Suomela iloitsee.

Ole siis osa kansainvälistä ilmiötä ja anna autollesi vapaapäivä ensi lauantaina. Voit kertoa autosi vapaapäivästä myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #autonvapaapäivä.

Lisätietoja Auton vapaapäivästä

www.liikkujanviikko.fi

www.mobilityweek.eu

www.facebook.com/liikkujanviikko

www.twitter.com/kuljeviisaasti

www.instagram.com/kuljeviisaasti

Lisätietoja

Asiantuntija Helena Suomela, puh. 040 724 6437, helena.suomela@motiva.fi, Motiva Oy

Verkkosivujen materiaalipankissa on median käyttöön sopivia logoja ja muuta materiaalia. www.liikkujanviikko.fi/suunnittelu/materiaalipankki/

Kansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.–22.9. Viikon aikana eurooppalaiset kaupungit ja kunnat järjestävät tapahtumia ja edistävät pysyvillä toimilla fiksua liikkumista. Liikkujan viikolla kannustetaan ihmisiä kiinnittämään huomiota omiin, arkisiin liikkumisvalintoihin ja niiden vaikutuksiin ympäristöön ja yhteiskuntaan.

Suomessa Liikkujan viikkoa koordinoi Motiva Oy Liikenneviraston toimeksiannosta. Motiva Oy on valtion kokonaan omistama kestävän kehityksen yhtiö. www.motiva.fi

Takaisin

Liikkujan viikossa mukana

Motiva logo_Pysty some.jpg            Liikennevirasto_logo_Fin_Screen_RGB.jpg             Sähköpostiallekirjoitus_Kulje viisaasti.jpg

 

Menossa mukana

poljin harmaa.jpg